smatphone user

Πόσο tech depended είμαστε τελικά;


Πόσο tech depended είμαστε σα γενιά και σαν κοινωνικό σύνολο σήμερα;
Έπειτα από συζητήσεις επί συζητήσεων που κάνω κατά καιρούς με φίλους, για το πόσο η σύγχρονη κοινωνία είναι πλήρως εξαρτημένη από το smartphone, τα διάφορα apps , το διαδίκτυο, τις selfies και ούτω καθεξής, αποφάσισα να κάνω κάτι.

Θέλησα να έχω ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για να βγάλω συμπέρασμα για την εξάρτηση μας από την τεχνολογία. Ρώτησα λοιπόν στον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagam σε διαδοχικά pols , διάφορα πράγματα που θα μου έδειχναν αν τελικά είμαστε κατά πλειοψηφία “κολλημένοι” στις οθόνες μας και tech freaks από επιλογή ή από ανάγκη.

1. Facebook ή κερασμένα ποτά;

Όταν λοιπόν ρώτησα τους διαδικτυακούς μου φίλους αν προτιμούν να αποχωριστούν το λογαριασμό τους στο Facebook για μία βραδιά και να πιουν δωρεάν ή όχι, η έκπληξη μου δεν ήταν πολύ μεγάλη, καθώς το 98% προτίμησε να τη βγάλει τζάμπα. Υπήρχε βέβαια και ένα 2% που προτίμησε να πληρώσει κανονικά αντί να βάλει το κινητό στη τσέπη για λίγες ώρες. Όμως αυτό ήταν ένα εύκολο δίλημμα, καθώς μια βραδιά κρατάει μόνο… μια βραδιά.

smarthphone pictures

2. Μία ώρα χωρίς νερό ή χωρίς wifi;

Έπειτα ρώτησα πόσοι προτιμούν να μη πιουν νερό για μία ώρα για να έχουν wifi. Τα ποσοστά τώρα άρχισαν να αυξάνονται με το 29% να δηλώνει ότι προτιμά να διψάει για μια ολόκληρη ώρα με την προϋπόθεση να έχει πρόσβαση σε wifi. Όμως , σκέφτηκα, ότι κάποιος που δε διψάει σαν κι εμένα συχνά, δε δυσκολεύεται να κάνει μια τέτοια επιλογή. Συνεπώς προχώρησα στην επόμενη ερώτηση.

3. Χωρίς Instagram ή χωρίς ρεπό;

Όπως μπορεί να υποθέσατε , η ζυγαριά έπεσε στο χωρίς Instagram κατά 85% αλλά αυτό δεν είναι και πολύ ανακουφιστικό αν αναλογιστείτε ότι στα 100 άτομα , οι 15 θεώρησαν καλύτερο να δουλέψουν για ένα μήνα χωρίς ρεπό, με μοναδική επιπλέον επιβράβευση να έχουν Instagram…

4. Χωρίς Selfies ή χωρίς burgers;

Σχετικά εύκολη επιλογή για όσους κάνουν διατροφή. Το 21% αποφάσισε ότι δε θα φάει burger για μια εβδομάδα ώστε να τραβάει selfies. Το υπόλοιπο 79% αποφάσισε ότι μπορεί να ζήσει μια χαρά χωρίς selfie για 7 ημέρες ώστε να μπορέσει να φάει ένα λαχταριστό burger.

5. Χωρίς δεδομένα ή χωρίς διακοπές;

Και πάμε τώρα σε κάτι δύσκολο. Πόσοι από εμάς θα ζούσαν για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς data στο κινητό για να πάνε διακοπές το καλοκαίρι; Μόλις 76%! Το υπόλοιπο 24% θα την έβγαζε Αυγουστιάτικα σε μια άδεια πόλη που είναι καμίνι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα όλο το χρόνο. Να κάτι που ίσως πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις…

smartphone user

6. Χάρτες της Google ή ταξίδι με παρέα;

Αυτό κι αν είναι που σε βάζει σε σκέψεις. Όλοι μας νιώθουμε ασφάλεια ταξιδεύοντας με μπαταρία και τους maps της Google. Τι είναι όμως πιο σημαντικό; Το app ή η παρέα μας στο ταξίδι; Το 78% προτίμησε να ταξιδεύει με παρέα παρά με τους χάρτες. Εκεί κάπου αποκαταστάθηκε η πίστη μου στην ανθρωπότητα για να πω την αλήθεια.

7.Μηχανές αναζήτησης ή καφές στη δουλειά;

Και εδώ η ερώτηση που σε ξεσκίζει. Τι έχεις περισσότερο ανάγκη τελικά; Την καφεϊνη που ρέει στο σώμα και σε ξυπνά κάθε πρωί ή μήπως την απολύτως αναγκαία μπάρα αναζήτησης που σου λύνει όλες τις απορίες, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και βρίσκει ό,τι ψάχνεις σε τούτο το ντουνιά; Το 43% προτιμά λοιπόν να εργαστεί δίχως καφέ παρά να μην έχει εύκαιρο το “λυσάρι” για τα πάντα. Και, μεταξύ μας,δε το βρίσκω καθόλου παράλογο.

google search

Το συμπέρασμα μου τελικά είναι ότι δεν είμαστε τόσο tech εξαρτώμενοι. Ενδεχομένως μερικά χρόνια πριν να υπήρχε πολύ πιο έντονα το φαινόμενο FOMO(fear of missing out) στα social και ο ενθουσιασμός μας για τις νέες δυνατότητες που είχαμε στα χέρια μας. Πλέον όμως βλέπω περισσότερο κόσμο να θέλει να κάνει unplug τον εαυτό του. Εκτιμά περισσότερο τις στιγμές face to face, την αληθινή φιλία, την ανάγκη για πραγματική επικοινωνία και αυθεντικές αναμνήσεις.

Ναι όλα τα tech προϊόντα είναι ένα εργαλείο, ναι να τα βάλουμε στις ζωές μας ώστε να γίνουν ευκολότερες, αλλά να μη ξεχνάμε ποιες είναι οι ανάγκες και ο ρόλος μας στη ζωή. Κι όταν έχουμε ανάγκη για unplugging να το κάνουμε με περισσή χαρά. Διότι δε χάνουμε όταν το ζούμε. Χάνουμε μόνο όταν ξεχνάμε να ζήσουμε.