τοιχογραφία

Σύγχρονες τοιχογραφίες: Πώς δύο κορίτσια μεταμορφώνουν χρωματικά το σπίτι σας

Η Άννα και η Ελπίδα είναι δύο φίλες που μαζί ξεκίνησαν ένα όμορφο χρωματικό ταξίδι. Πιάσαν τα πινέλα τους και έβαλαν μπρος στη φαντασία τους, αποφασίζοντας να δώσουν χρώμα στην καθημερινότητά σας με σύγχρονες τοιχογραφίες. Η Άννα είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών με κάτι παραπάνω απο επαναστατικό πνεύμα, ενώ η Ελπίδα ζωγραφίζει εδώ και πολλά χρόνια και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το σχέδιο ως διακοσμητικό μέσο.

Δημιουργοί τοιχογραφίας
Η Άννα αριστερά και η Ελπίδα δεξιά

Μαζί, λοιπόν, δημιούργησαν το mural.gr, ή αλλιώς το μουραλάκι τους όπως το αποκαλούν. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα γι’ αυτή την ιδέα.

Πώς έγινε και ξεκινήσατε να φτιάχνετε τοιχογραφίες; Πώς γεννήθηκε το mural.gr;

Ελπίδα: Η αλήθεια είναι ότι εμπνεύστρια του όλου project είναι η Άννα. Είχε ήδη κάνει κάποια βασικά βήματα όταν μου έκανε την πρόταση συνεργασίας. Προσωπικά βρισκόμουν σε επαγγελματικό αναπροσανατολισμό και μεταξύ σοβαρού κι αστείου καταλήξαμε να σχεδιάζουμε το κοινό μας -πια- εγχείρημα. Η ζωγραφική, και το σχέδιο συγκεκριμένα, είναι κάτι που αγαπώ και με εμπνέει.

Άννα: Να τολμήσω να πω πως το mural ξεκίνησε από τα 15 μου; Οι τοίχοι στο δωμάτιό μου, στο πατρικό μου σπίτι στο Διδυμότειχο, είναι ζωγραφισμένοι από πάνω ως κάτω. Έπρεπε να το είχα καταλάβει νωρίτερα… 😊 Αναλάμβανα αραιά και που τοιχογραφίες σε παιδικά δωμάτια και επαγγελματικούς χώρους. Το Μάρτιο του 2021 αποφάσισα πως, this is it, αυτό είναι που βγάζει νόημα για μένα: να είμαι όλη μέρα ανάμεσα σε πινέλα, χρώματα και σκάλες.

Έτσι, πρότεινα στην Ελπίδα να ξεκινήσουμε μαζί και όπου μας βγάλει. Η πρόταση αυτή έγινε επειδή η Ελπίδα, εκτός από κολλητή μου, είναι και ένα εξαιρετικά ταλαντούχο άτομο, και θεωρώ πως η σύμπραξή μας, εκτός του ότι μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται μια τοιχογραφία, μας κάνει και τις δυο καλύτερες.

Με μηδενικό budget στήθηκαν τα social media μας και η σελίδα μας και αρχίσαμε τα πρώτα μας βήματα σε δικούς μας χώρους, ώστε να δημιουργήσουμε το κοινό μας portfolio. Ασχοληθήκαμε και με τη μεταποίηση επίπλων που, σε συνδυασμό με μια τοιχογραφία, μπορούν να μεταμορφώσουν ένα χώρο τελείως. Ανυπομονούμε απλά για την συνέχεια.

Τοιχογραφία και βαμμένα έπιπλα
Τοιχογραφία εξωτερικού χώρου

Τι είδους τοιχογραφίες μπορεί κανείς να έχει στο σπίτι του;

Ελπίδα: Αρχική μας σκέψη ήταν οι παιδικές τοιχογραφίες. Μετά την πρώτη μας δουλειά όμως, που είχα την τύχη να την έχω στο δωμάτιό μου, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει περιορισμός. Ήδη έχουμε στο portfolio μας εξωτερικό και επαγγελματικό χώρο. Γενικά είμαστε ανοιχτές σε προτάσεις από δυσδιάστατα σχέδια και μονοκονδυλιές στο μπόι μας μέχρι street art, γεωμετρικά, exotic/botanical η ότι άλλο προκύψει. Είμαστε μόνο στο ξεκίνημα και ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε όλα.

Τοιχογραφία για παιδικό δωμάτιο
Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο

Άννα: Τα είδη της τοιχογραφίας είναι τόσα, όσα η φαντασία μας. Δηλαδή, απεριόριστα. Μεγάλη απήχηση και στη χώρα μας έχει πλέον το botanical, το οποίο μετά το εξωτερικό, ήρθε να σαρώσει και την ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ πως λειτουργεί ως μια ψευδαίσθηση ανάσας δροσιάς στο αστικό τοπίο και μας ξεκουράζει.

Πέρα, όμως, από τις τάσεις που κυριαρχούν, είμαστε ανοιχτές να συζητήσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να εξετάσουμε νέες ιδέες, να δουλέψουμε πάνω σε προσχέδια και να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Από fan art, σκηνές από comics και pop culture, έως γεωμετρικότητες, εταιρικά λογότυπα και εταιρικές ταυτότητες, οι επιλογές μας είναι απεριόριστες.

Με τι είδους υλικά δουλεύετε;

Ελπίδα: Η τεχνολογία των υλικών έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και η ποικιλία τους στο εμπόριο είναι τεράστια. Σίγουρα μιλάμε για οικολογικά χρώματα με νερό σα διαλύτη, άοσμα και παράλληλα ανθεκτικά. Για αριθμό αποχρώσεων δεν χρειάζεται καν να γίνει λόγος, μιας και οι παλέτες είναι άπειρες. Υπάρχει ήδη πληθώρα έτοιμων αποχρώσεων, αλλά μπορούμε κι εμείς να δημιουργήσουμε τις δικές μας ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα.

Άννα: Ακριβώς αυτό! Πλέον σχεδόν όλες οι εταιρείες κατασκευής χρωμάτων αλλάζουν τις συνθέσεις τους και τις συσκευασίες τους, και στρέφονται προς φιλικότερες προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, λύσεις. Φυσικά επιλέγουμε χρώματα άοσμα, που στεγνώνουν αμέσως, ώστε ο χώρος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως και να μην επηρεαστούν οι ένοικοι, αν πρόκειται για κατοικία.

Για ακόμη πιο super-οικολογικό αποτέλεσμα, προτείνουμε χρώματα κιμωλίας για τοίχους, τα οποία επιλέγουμε να είναι ελληνικής κατασκευής και στηρίζουμε ανθρώπους με μικρές επιχειρήσεις.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια τοιχογραφία;

Ελπίδα:  O χρόνος είναι πάντα ανάλογος του σχεδίου και της πολυπλοκότητας. Ένας ακόμη παράγοντας, όμως, που λαμβάνουμε υπόψη, είναι και οι ώρες που μπορούμε να φιλοξενηθούμε στο χώρο που δουλεύουμε. Καθώς οι περισσότεροι εργάζονται τις καθημερινές, οι εργασίες συνήθως γίνονται τα Σαββατοκύριακα ή και απογεύματα αν χρειαστεί. Μπορεί, λοιπόν, να είναι από 1 έως και 3 Σαββατοκύριακα. Πάντα όπως είπαμε, λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο!

Άννα: Το σχέδιο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Σαφώς ένα σχέδιο με γεωμετρικά σχήματα μπορεί και να ολοκληρωθεί σε μια μέρα, ενώ ένα γιγάντιο fan art με super ήρωες για παράδειγμα θα πάρει αρκετές μέρες. Το θετικό είναι πως είμαστε δυο άτομα και έτσι μειώνουμε κατά το ήμισυ το χρόνο που απαιτείται.

τοιχογραφία μπλε
Τοιχογραφία σε υπνοδωμάτιο

Μπορεί κάποιος να δει προσχέδια πριν αποφασίσει το τελικό σχέδιο της τοιχογραφίας;

Άννα: Εννοείται. Μάλιστα, ενθαρρύνουμε τον κόσμο να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, να μας ρωτήσει, να συζητήσει μαζί μας, να δούμε μαζί προτάσεις και να βρούμε την ιδανική λύση. Η διαδικασία των προσχεδίων έχει ως εξής:

  1. Έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας.
  2. Μας στέλνετε φωτογραφίες του τοίχου για τον οποίο προορίζεται η τοιχογραφία σε ένα mail, μαζί με φωτογραφίες από ιδέες που έχετε δει και σας άρεσαν ή απλώς τη θεματολογία που σας ενδιαφέρει.
  3. Σας  ετοιμάζουμε πάνω στη φωτογραφία του χώρου σας, με ψηφιακά μέσα, τις προτάσεις μας -ως προσχέδια- και σας τις στέλνουμε σε ένα αρχείο, μαζί με την οικονομική μας προσφορά, τις σημειώσεις ή τις παρατηρήσεις μας.
  4. Μόλις το λάβετε, το εξετάσετε και το σκεφτείτε, συζητάμε μαζί για να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Ελπίδα: Φυσικά στα προσχέδια δεν αποτυπώνουμε το οριστικό σχέδιο με υφές, σκιάσεις και γκάμα αποχρώσεων. Αυτά τα κρατάμε για το τελικό έργο!

Προσχέδια τοιχογραφίας
Πριν αποφασίσει κάποιος το τελικό σχέδιο, μπορεί να δει ψηφιακή αποτύπωση προσχεδίου στον τοίχο

Πόσο κοστίζει μια τοιχογραφία περίπου;

Ελπίδα: Το κόστος ποικίλει και διαμορφώνεται βάσει ενός πολυπαραγοντικού συστήματος υπολογισμού. Οι τιμές καθορίζονται από τα τετραγωνικά μέτρα, από την πολυπλοκότητα του σχεδίου, τις αποχρώσεις και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, έως και την χιλιομετρική απόσταση του χώρου από την Αττική, που είναι η βάση μας.

Μια τοιχογραφία εσωτερικού χώρου και μέτριας πολυπλοκότητας μπορεί να βγει σε πάρα πολύ οικονομική τιμή, μεταμορφώνοντας εντελώς ένα χώρο.

Άννα: Και για να δώσουμε ένα παράδειγμα και ένα tip: Ένας τοίχος περίπου στα 10τμ σε ένα βρεφικό δωμάτιο, με απαλές αποχρώσεις και απλά βρεφικά όμορφα σχέδια, μπορεί να ξεκινήσει από 120€! Tip: Μπορεί να δοθεί ακόμη και ως πρωτότυπο δώρο σε κάποιο baby shower, σε μορφή χειροποίητης καρτούλας/ δωροεπιταγής σε έναν φάκελο!

Εκτός από τοιχογραφίες, καταπιάνεστε και με άλλου τύπου art deco? Ζωγραφίζετε για παράδειγμα πίνακες ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα;

Άννα: Αναλαμβάνουμε πίνακες διακόσμησης, όπως για παράδειγμα πίνακες με fan art, botanical, κυβιστικά κ.λ.π. Αναλαμβάνουμε επίσης μεταποιήσεις επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων, όπως και ολοκληρωτικές μεταμορφώσεις χώρων (π.χ. τοιχογραφία και μεταποιήσεις παλιών επίπλων κήπου).

Ελπίδα: Επίσης, μπορούμε να αναλάβουμε και βαψίματα χώρων, ακόμη κι αν ένας πελάτης δεν προτιμά κάποιο περίτεχνο σχέδιο, αλλά θέλει ίσως μια απλή διχρωμία στο χώρο του. Είναι στόχος μας να κινηθούμε και προς τα εκεί στο άμεσο μέλλον και να αγκαλιάσουμε εξίσου και τον μινιμαλισμό. Γενικά, μας περιμένει δουλειά από Σεπτέμβρη, μόλις μπούμε ξανά σε ρυθμούς, ύστερα από ένα ομολογουμένως παράξενο καλοκαίρι, όπως είναι το φετινό.

Καρέκλα παλιά, πριν και μετά το βάψιμο

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το mural.gr;

Άννα: Υπάρχουν αρκετά κανάλια επικοινωνίας που μπορεί κανείς να μας βρει:

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις του White Dandelion.