Φιλέτο σολομού

Private cheffing στην Uma

Πριν περίπου ένα χρόνο είχε πέσει το μάτι μου σε κάτι πολύ ιδιαίτερο που συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, είδα στα social media να κυκλοφορούν τίτλοι όπως “Δύο chef κάνανε το σπίτι τους εστιατόριο” ή “Το σπίτι της Uma στη Θεσσαλονίκη. Είχα ήδη μπει στον πειρασμό για μια private cheffing εμπειρία στην Uma.

Σε έναν πανέμορφο λοφίσκο, λίγο πάνω από το φράγμα της Θέρμης, μας υποδέχτηκε στο σπίτι της Uma, η Σίσσυ και ο Ανδρέας. Οι δυο τους είναι ανδρόγυνο και οι εμπνευστές όλης αυτής της εμπειρίας, που ονομάζεται Uma chefs home experience.

Σίσσυ και Ανδρέας, οι εμπνευστές του Uma chefs home experience

H Σίσσυ είναι pastry chef και μια απίστευτη οικοδέσποινα με πλατύ χαμόγελο. Ο Ανδρέας είναι ο executive chef της Uma με απόλυτο πάθος για τις γεύσεις, τις τεχνοτροπίες μαγειρέματος και τα υλικά που χρησιμοποιεί. Απολαύσαμε ένα welcome drink , χαλαρώνοντας για λίγο στην υπέροχη αυλή μαζί με την κυρία Πούπουλο, μια από τις γατούλες της Uma. Χαζέψαμε τη θέα στο ηλιοβασίλεμα κι έπειτα περάσαμε στο τραπέζι.

Η διακόσμηση του τραπεζιού χτύπησε ακριβώς στον ρυθμό της παρέας, με μοντέρνα στοιχεία και minimal mindset, όπως δηλαδή είναι και η υπόλοιπη ατμόσφαιρα του σπιτιού. Στο τραπέζι σερβιριστήκαμε κρασί και φρέσκα cocktails. Συγκεκριμένα η παρέα επέλεξε ροζέ ξινόμαυρο, κτήμα Χατζηβαρύτη Chloe για να ξεκινήσει το δείπνο της και εγώ δοκίμασα ένα cocktail με gin και μεσογειακά μυρωδικά.

Διακόσμηση τραπεζιού με φωτισμό

To menu μας στην Uma

Cheviche φαγκρί

Το πρώτο πιάτο έφτασε και ήταν πολύ εντυπωσιακό. Ήταν ένα cheviche
με φαγκρί σε ξύδι πιπεριάς espelette, lime, passion fruit, κρέμα από ώριμο
αβοκάντο και φρέσκα μυρωδικά. Οι γεύσεις διαδεχόταν η μια την άλλη, περνώντας από τη φρεσκάδα της θάλασσας στην ελαφρώς πικάντικη και ξυδάτη έκρηξη της πιπεριάς, αφήνοντας ως τελείωμα μια φρουτένια απαλή αίσθηση.

Cheviche με φαγγρί

Αχιβάδες σε ζωμό θαλασσινών

Σαν δεύτερο πιάτο, δοκιμάσαμε αχιβάδες σε ζωμό θαλασσινών αρωματισμένα με λουίζα. Το πιάτο συνοδευόταν από πουρέ πατάτας με νότες μοσχολέμονου και επάνω του δέσποζε μια κροκέτα από γαρίδες και καραβίδες. Το πιάτο ήταν καθόλα φανταστικό. Ο ζωμός θαλασσινών έδενε το πιάτο υπέροχα, δημιουργώντας ένα ζεστό καλοκαιρινό ορεκτικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σαλάτα σύκο

Έπειτα σερβιριστήκαμε σαλάτα με σύκο. Πικάντικη ρόκα με φρέσκα σύκα, βασιλικό, ricotta cheese, prosciutto και βινεγκρέτ μελιού. Ήταν μια τρυφερή σαλάτα με γλυκιές νότες και μια απόλυτα ισορροπημένη βινεγκρέτ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σαλάτα σύκου είναι η επίγευση του Αυγούστου, όλες οι αναμνήσεις ενός γλυκού καλοκαιριού μαζί. Μια κλασική πρόταση μεν, άψογα εκτελεσμένη δε.

Σαλάτα με σύκο

Η παρέα συνέχισε αλλάζοντας ετικέτα κρασιού, συνεχίζοντας όμως με ροζέ ξινόμαυρο. Επέλεξε το Γεροβασιλείου για το υπόλοιπο γεύμα και εγώ δοκίμασα το επόμενο cocktail με γλυκά και πικρά στοιχεία. Ήταν ένας συνδυασμός από Gin Bitter βερμούτ, Αρώνια, σοκολάτα και εσπεριδοειδή. Λίγο πιο έντονο γευστικά από το πρώτο, αλλά απολύτως απολαυστικό μέχρι την τελευταία γουλιά.

Φιλέτο σολομού επάνω σε σέσκουλα

Ως κυρίως, σερβιριστήκαμε φιλέτο σολομού επάνω σε σέσκουλα, εμπλουτισμένο με μαγιονέζα από ψύχα χταπόδι και bisque καραβίδας. Ο Ανδρέας μας εξηγεί τον τρόπο που μαρινάρει το φιλέτο σολομού με ενθουσιασμό και περιμένει τις εντυπώσεις μας. Κατά τη γνώμη μου, και παρόλο που δεν προτιμώ το σολομό συνήθως, το πιάτο ήταν τουλάχιστον μαγικό. Γεμάτη γεύση, όμορφοι συνδυασμοί και ένα πιάτο που έκλεψε τις εντυπώσεις μας.

Choux profiterole

Λίγο πριν το τέλος, φτάσαμε στο επιδόρπιο. Ένα λαχταριστό choux profiterole με τραγανά σουδάκια γεμισμένα με cream patisserie, δίπλα σε βελούδινη σάλτσα σοκολάτας από 85% bitter σοκολάτα. Η αγάπη μου για την bitter σοκολάτα βρήκε σίγουρα το λιμάνι της σε αυτό το πιάτο. Τα σουδάκια ήταν πραγματικά υπέροχα ψημένα και τραγανιστά, απελευθερώνοντας κρυμμένες νότες από φρέσκο βούτυρο. Συνολικά, το επιδόρπιο ήταν ένας υπέροχος τρόπος να κλείσουμε την εμπειρία μας στην Uma.

Choux profiterole με τραγανά σουδάκια

Για το τέλος, όμως, ήρθε το καλύτερο σημείο της επίσκεψής μας στο σπίτι των chef. Η Σίσσυ και ο Ανδρέας ήπιαν ένα ποτό μαζί μας, μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις ιδέες τους. Μιλήσανε για τα σχέδιά τους και τα πιάτα που σκέφτονται να δημιουργήσουν στο μέλλον.

Αποκάλυψαν γευστικές εμπειρίες από τα ταξίδια τους και μυστικά υλικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους. Μας είπαν ότι, εκτός από τις ιδιαίτερες γεύσεις, ως οικογένεια λατρεύουν τα πατροπαράδοτα γεμιστά και πως ευχαριστιούνται να παίζουν το απόγευμα στην αυλή με τα δυο τους παιδιά.

Οι chefs του Uma experience

Σίσσυ και Ανδρέα, ευχαριστούμε από καρδιάς. Εις το επανιδείν!

Δείτε περισσότερες γεύσεις και προτάσεις στο blog μου.