φαγητο με φίλους

5 πιάτα με γεύση και ιστορία

Πόσο βαθιά πίσω στο χρόνο μπορεί να φτάσει μία γεύση; Πόσοι άνθρωποι πριν από εσένα δοκίμασαν ένα τιραμισού; Ποιος ανακάλυψε τη μαρμελάδα; Τι ιστορία κρύβεται πίσω από τη συνταγή ενός αυθεντικού burger; Αν είσαι και συ περίεργος για ένα ταξίδι χρόνου και γεύσεων πάμε να δούμε πως γεννήθηκαν τα αγαπημένα μας πιάτα.

1. Μαγιονέζα από το Mahon

Το Mahon είναι ισπανική πόλη την οποία κατέκτησε ο Γάλλος Δούκας Louis Francois Armand de Vingnerot περί το 1756 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του νησιού Μινόρκα. Για τον εορτασμό της μεγάλης νίκης έλαβε χώρα επίσημο δείπνο , κατά το οποίο ο Δούκας ζήτησε την σπεσιαλιτέ σως που φτιαχνόταν με ελαιόλαδο, λεμόνι, κρόκους αυγού και μυρωδικά.

Μαγιονέζα σε μπολ
Μαγιονέζα, ένα συνοδευτικό τόσο διαδεδομένο τώρα που έχει όμως ιστορική καταγωγή

Ο σεφ διαπίστωσε ότι του έλειπε η κρέμα που θα έδενε τη σάλτσα και πειραματίστηκε με ό,τι είχε. Δημιούργησε λοιπόν μια σάλτσα με ελαιόλαδο. Στη μεσόγειο από αρκετά παλαιότερα ήταν γνωστό πως μπορούσες να φτιάξεις κρέμα χρησιμοποιώντας το ελαιόλαδο. Έτσι γεννήθηκε η Mahonnaise, μέχρι που το 1841 ένας τυπογράφος μαγειρικών οδηγών τύπωσε την ψηφίδα “h” ανάποδα, δημιουργώντας την Mayonnaise που γνωρίζουμε σήμερα.

2. “Ανέβασε με ψηλά” με ένα Τιραμισού

Η ιστορία σχετικά με την προέλευση του γνωστού σε όλους Τιραμισού είναι λίγο περίπλοκη. Υπάρχουν αρκετοί που διεκδίκησαν την πατρότητα του γνωστού γλυκού. Τελικά όμως κέρδισε η Ιταλική κουζίνα και συγκεκριμένα το Τρεβίζο , κοντά στη Βενετία, μετά την εκστρατεία αναγνώρισης καταγωγής του Τιραμισού από τον Luca Zaia, κυβερνήτη του Τρεβίζο.

τιραμισού σε πιάτο
Τιραμισού, ένα γλυκό με δύσκολη καταγωγή και υπέροχη γεύση

Η μαγευτική μασκαρπόνε, ο φρέσκος espresso και ο συνδυασμός κακάο είναι τρεις καλοί λόγοι για να “ανέβεις ψηλά” όπως επικράτησε να ερμηνεύεται το όνομα του. Λέγεται ότι γυναίκες έτρωγαν το συγκεκριμένο γλυκό μετά τη γέννα για να πάρουν ενέργεια, αλλά θεωρούνταν ακόμη και αφροδισιακό. Άλλη εκδοχή λέει ότι το Τιραμισού αποτελούσε το δώρο των εργένηδων φίλων προς τον γαμπρό λίγο πριν το γάμο, ίσως και σκόπιμα! Καλό θα ήταν βέβαια ο γαμπρός να μην έτρωγε όλα τα πιάτα αν είχε πολλούς εργένηδες φίλους…

3. Η άρρωστη βασίλισσα και η μαρμελάδα

Η μαρμελάδα , ως συνταγή , είναι πραγματικά πολύ παλιά. Οι αρχαίοι Έλληνες φτιάχνανε κάτι σαν τη σημερινή μαρμελάδα χρησιμοποιώντας μέλι, κυδώνια και κρασί. Το ονόμαζαν “μελίμηλον”. Η συνταγή υιοθετήθηκε και εμπλουτίστηκε από τους Ρωμαίους για να φτάσει στο μεσαίωνα με τη μορφή περίπου που γνωρίζουμε τώρα.

μαρμελάδα σε γυάλινο βάζο
Η μαρμελάδα πλέον βγαίνει σε πολλές περισσότερες γεύσεις απ’ ότι παλαιότερα

Το όνομα της όμως διαμορφώθηκε μεταγενέστερα, το 1560 όπου ο γιατρός της βασίλισσας Μαρίας της Σκωτίας για να καταπολεμήσει τη ναυτία της βασίλισσας, της έδωσε σκεύασμα πορτοκαλιού με ζάχαρη. Από τη φράση “Marie est malade” που θα πει “η Μαρία είναι άρρωστη”, λέγεται ότι επικράτησε το όνομα για το γλυκό σκεύασμα. Οι γαστρονόμοι όμως διαφωνούν με αυτή τη θεώρηση. Επιμένουν πως η λέξη μαρμελάδα προέρχεται από την πορτογαλική λέξη “marmelo” που είναι το κυδώνι.

4.H σαχλαμάρα του βασιλιά

Παραδοσιακό βαυαρικό πιάτο είναι “Η σαχλαμάρα του βασιλιά”, η αλλιώς “Ο αχταρμάς του αυτοκράτορα” ή αν θέλετε πιο σωστά, “Kaiserschmarrn”. Όσο λιγότερο ορεκτικό κι αν ακούγεται , οφείλω να ομολογήσω ότι με εξέπληξε. Το δοκίμασα στο Μόναχο, σε αυθεντικό βαυαρικό εστιατόριο και κατάλαβα ότι ο βασιλιάς είχε απόλυτο δίκιο.

Ο αυτοκράτορας (Kaiser) της Αυστροουγγαρίας , Francis Joseph I
Ο αυτοκράτορας (Kaiser) της Αυστροουγγαρίας , Francis Joseph I

Μια από τις θεωρίες λέει ότι σε δείπνο ο αυτοκράτορας Francis Joseph I με τη σύζυγο του Elisabeth της Βαυαρίας ζήτησαν το επιδόρπιο από τον βασιλικό σεφ. Η αυτοκράτειρα προσπαθούσε να διατηρήσει όμως τη σιλουέτα της , γι’ αυτό ζήτησε το επιδόρπιο να είναι ελαφρύ. Όταν έφτασαν τα πιάτα μπροστά της , θεώρησε πως το γλυκό ήταν αρκετά παχυντικό και δεν το έφαγε. Δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει γιατί εκ πρώτης όψεως το πιάτο φαίνεται αρκετά αποτυχημένο, γεμάτο ζάχαρη και θερμίδες.

πιάτο βαυαρίας kaiserschmarrn
Το πιάτο Kaiserschmarrn στη Βαυαρία συνοδεύεται συνήθως από κρύο πουρέ μήλου.
Μπορεί όμως κάλλιστα να σερβιριστεί με παγωτό ή άλλα φρούτα.

Η απόλυτη περιγραφή του Kaisersmarrn είναι σαν να μη κατάφερε κανείς να ξεκολλήσει σωστά το pancake του από το τηγάνι και να το μεταφέρει στα πιάτα. Ο αυτοκράτορας όμως απάντησε : “Ας δούμε λοιπόν τι χαζομάρα έφτιαξε ο σεφ”. Τελικά έφαγε το δικό του και της συζύγου του και το παρήγγειλε αρκετές φορές μετέπειτα.

5. Hamburgers, από το Αμβούργο;

Ίσως το πιο πολυφαγωμένο πιάτο όλων των εποχών. Είναι αμερικάνικο; Είναι Γερμανικό; Ε λοιπόν , δεν είναι τίποτα από τα δύο! Η πρώτη καταγραφή ανθρώπων που έτρωγαν burgers είναι στη Μογγολία, την εποχή του Genghis Khan. Οι στρατιώτες της Χρυσής Ορδής έτρωγαν burgers ιππεύοντας με το ένα χέρι. Η συνταγή πιθανολογείται να πέρασε μέσω των Ρώσων στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Αμβούργο.

burger
Hamburger, δηλαδή με καταγωγή από το Αμβούργο (Hamburg).

Οι Γερμανοί μετανάστευσαν στην Αμερική παίρνονας μαζί τους την πολύτιμη συνταγή για burger. Εκεί επικράτησε το μπιφτέκι βοδινού λόγω αφθονίας και καθιερώθηκε το όνομα hamburger, δηλαδή το σάντουιτς από το Αμβούργο. Η πρώτη αυθεντικά αμερικάνικη εκδοχή του hamburger ήρθε από τους αδερφούς Frank and Charles Menches.

Σας άνοιξε η όρεξη; Κι εμένα. Πιάτα με ιστορία ή χωρίς , οι γεύσεις έχουν τη μαγεία να μας ταξιδεύουν και να αγγίζουν κάτι στην ψυχή μας. Αν βέβαια, μπορούμε και να μάθουμε κάτι μέσα από το ταξίδι στη γεύση , ακόμη καλύτερα!

Περισσότερες συνταγές και φαγητό.

Πηγές: sansimera.gr , mamapeinao.gr , wikipedia.org , itrofi.gr , talesoftaste.com