Τι φορούσαν οι γυναίκες το 1960

Αγαπημένη δεκαετία για πολλούς που είτε την νοσταλγούν είτε θα ήθελαν πολύ να την είχαν ζήσει. Χαρακτηρίστηκε από έντονο πολιτικό παρασκήνιο αλλά και μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη. Η μουσική και ο κινηματογράφος βρισκόταν στα φόρτε τους. Τη δεκαετία των 60’s αναδείχθηκαν κορυφαία ονόματα όπως οι Paul Newman, John Wayne και Elisabeth Taylor κινηματογραφικά. Μουσικά έχουμε στην Αμερική την Motown, και φυσικά από τη βρετανική σκηνή τους Rolling Stones και τους Beatles. Σε κάθε περίπτωση είναι μια δεκαετία που άφησε το χνάρι της στην ανθρώπινη ιστορία. Πάμε όμως να δούμε τι γινόταν και στη μόδα και συγκεκριμένα τι φορούσαν οι γυναίκες το 1960.

The Beatles αρχές δεκαετίας 1960

Χρώμα παντού

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των 60’s είναι το χρώμα. Ειδικά στο ξεκίνημα της δεκαετίας έχουμε έντονα κίτρινα, κόκκινα, μπλε , σε φορέματα παντελόνες και αξεσουάρ. Σταδιακά και μετά το 1967 η γυναικεία μόδα άρχισε να υιοθετεί περισσότερο τα χρώματα της hippie culture με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερα μουσταρδί, καφετιά και σκούρα πορτοκαλί.

girl dressed in 60's outfit
Τα 60s αγαπούσαν τα χρώματα

Γεωμετρικά patterns

Τα patterns ήταν κυρίως γεωμετρικά με μια έντονη παρουσία των polka dots. Συχνά βλέπουμε ασυνάρτητα σχήματα που μοιάζουν περισσότερο σε ζωγραφική με μαρκαδόρο υπογράμμισης. Επίσης το καρό εμφανίζεται συχνά σε φορέματα και τσάντες και το φλοράλ σε cropped tops και πουκάμισα.

Κυρίαρχες τάσεις στο 1960

Η μεγάλη αντίθεση μέσα στη δεκαετία είναι οι δύο διαφορετικές τάσεις μόδας που επικράτησαν. Η μία εκ των δύο ήθελε τις γυναίκες να εμφανίζονται ντυμένες με baby doll outfits , να μοιάζουν δηλαδή σαν παιδιά. Όσο πιο αθώες τόσο το καλύτερο. Γι αυτό παρατηρούμε πολλές φορές τα ρούχα των 60’s να μοιάζουν περισσότερο κοριτσίστικα παρά γυναικεία.

Baby doll dress από τη δεκαετία 1960

Η άλλη αντίθετη τάση που έκανε την εμφάνιση της ήταν τα mini swift dresses, τα οποία ήταν πραγματικά πολύ κοντά και σίγουρα δεν ήταν ιδανικά για εργασιακούς χώρους. Συμβόλιζαν τη σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας. Δεν επιδίωκαν το σεξουαλικό ανδρικό ενδιαφέρον αλλά περισσότερο ήταν μία δήλωση για το αν μια γυναίκα επιτρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον για την ίδια.

High waist παντελόνια

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε τα ψηλόμεσα παντελόνια όταν μιλούμε για τη δεκαετία του ’60. Από ίσιες και απλές γραμμές μέχρι και παντελόνες καμπάνα προς το σβήσιμο της δεκαετίας, όλα τα παντελόνια ήταν ψηλόμεσα και φοριόταν με cropped tops καθώς τα πουκάμισα δεν μαζεύονταν εύκολα μέσα στο στενό μεσάτο παντελόνι. Τα κορίτσια το ήξεραν καλά αυτό τότε και προτιμούσαν μια πιο πρακτική επιλογή για τις βραδινές τους βόλτες.

Παπούτσια χωρίς τακούνι

Σχετικά με τα παπούτσια, για πρώτη φορά γίνονται trend τα χαμηλά γυναικεία oxfords και loafers, χωρίς τακούνι δηλαδή. Χάρις στην ανακάλυψη νέων υλικών όπως το PVC , ήταν εύκολη η μαζική παραγωγή πολλών παπουτσιών σε διάφορα χρώματα. Είναι άνετα , έχουν χρώμα και είναι τα οικονομικά παπούτσια της εποχής. Ότι πρέπει δηλαδή για μια μικρή δεσποινίδα στα middle 60’s.

Τα outfits της φωτογράφισης ολοκληρώθηκαν με αυθεντικά vintage 60’s ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ με την ευγενική χορηγία ιδιώτη συλλέκτη. Αντικείμενα και έπιπλα της πλούσιας συλλογής του εκτίθενται συχνά σε θεματικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Powered by 1055Rock

Rock Music. Rock Attitude!

Listen Live

Δείτε περισσότερα outfits.