Μαγιό, η πορεία του μέσα στον εικοστό αιώνα

Καλοκαίρι. Ζέστη. Ήλιος. Θάλασσα. Με μια σκέψη παίρνεις την πετσέτα σου, φοράς το μαγιό σου και ξαπλώνεις στην παραλία να απολαύσεις ένα δροσερό μοχίτο ή το καφεδάκι σου ή το μπυρόνι σου ή ότι άλλο θέλεις ρε παιδάκι μου! Ξέρεις όμως πως για να το κάνεις αυτό το τόσο φαινομενικά απλό και αυθόρμητο πράγμα, τι αγώνας και τι περιπέτειες έπρεπε να περάσει η ανθρωπότητα; Ξέρεις πόσα σχέδια, απαγορεύσεις, δημόσια πρόσωπα, διαφήμιση και επιρροή χρειάστηκε να ασκηθεί; Πάμε μια βόλτα κάπου στα early twenties για να σου εξηγήσω…

Κάτι σαν μαγιό στα 1920

Οι δραστηριότητες που σχετίζονταν με το νερό ήταν κατά κύριο λόγο τότε για πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους. Η τάση να πας απλά να ευχαριστηθείς τη θάλασσα όπως κάνουμε σήμερα δεν υπήρχε. Άρα δεν υπήρχε και λόγος να φοράς μαγιό.

μαγιό 1920

Σιγά σιγά όμως και πάντα με αξιοπρέπεια , όπως ήταν πολύ βασικό για την εποχή, οι γυναίκες βγήκαν στην παραλία. Είτε με ανδρικές φορεσιές και καλύπτοντας τον κορμό και τα πόδια τους, είτε σταδιακά με φορεσιές που έμοιαζαν με φουστάνια και κάλτσες. Μάλιστα υπήρχε σχετικός κανονισμός που προέβλεπε τα μήκη της φούστας και του μανικιού. Έλεγχοι γινόταν στις παραλίες και αν κάποια λουόμενη παρέκαμπτε τον κανονισμό είτε συλλαμβάνονταν, είτε υποχρεώνονταν να καλύψει το σώμα με κάποιο τρόπο.

μαγιό 1920
Έλεγχος ύψους φούστας από το γόνατο σύμφωνα με τον κανονισμό
Σύλληψη από το χώρο της παραλίας από λουόμενες που βρέθηκαν να μη τηρούν τον κανονισμό

Εξέλιξη του μαγιό το 1930

Ενώ μέχρι την προηγούμενη δεκαετία τα μαγιό φτιάχνονταν κυρίως από μαλλί και βαμβάκι, το 1931 εφευρέθηκε το lastex. Το ύφασμα αυτό έκανε τα μαγιό ελαφρύτερα όταν βρέχονταν και πολύ πιο άνετα. Τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στα ανδρικά μαγιό εμπνεύστηκαν από τον αθλητισμό και έφεραν μια ζώνη στη μέση.

Ανδρικά μαγιό του 1937 με αποσπώμενο επάνω μέρος

Για τις γυναίκες, οι κοψιές ήταν πιο θηλυκές, έδειχναν το γυναικείο σώμα ψηλό και αδύνατο με ιδιαίτερο τόνο στις γυναικείες καμπύλες. Μια έμφαση στους ώμους υπήρχε και για πρώτη φορά, άφηναν γυμνή την πλάτη και ολόκληρο το πόδι. Για την εποχή ήταν αλματώδης η εξέλιξη αυτή.

Η εμφάνιση του bikini και η πορεία του μέχρι το 1950

Το 1946 ο Γάλλος μηχανικός Louis Réard σχεδίασε το γνωστό bikini, το οποίο ονομάστηκε από το Bikini Atoll , το χώρο δοκιμών της ατομικής βόμβας. Σαν να ήξερε δηλαδή ότι το μαγιό που μόλις είχε σχεδιάσει θα αφήσει πίσω του συντρίμμια. Όπως και έγινε. Το bikini απαγορεύτηκε σε παραλίες και δημόσιους χώρους σε χώρες όπως η Ισπανία , η Πορτογαλία, Ιταλία και ορισμένες πολιτείες των Η.Π.Α.

Χρειάστηκε ονόματα όπως οι Ava Gardner, Rita Hayworth, Lana Turner, Elizabeth Taylor, Tina Louise, Marilyn Monroe και άλλες, να εμφανιστούν πολλές φορές με bikini ώστε να θεωρηθεί mainstrem κάπου στο σβήσιμο της δεκαετίας του 1950. Παρ’ όλα αυτά, το ολόσωμο ένδυμα παραλίας παρέμεινε το κυρίαρχο για την εποχή. Επίσης σιγά σιγά βλέπουμε παιχνιδιάρικα patterns και στα ανδρικά μαγιό που μέχρι τώρα κρατούσαν πιο αυστηρό τόνο.

Μαγιό από το 1960 μέχρι το 1980

Από το 1960 και έπειτα η παραλία συνδέθηκε με το surfing, το bodybuilding και την γυμναστική γενικότερα. Το φλερτ σε αυτές τις δεκαετίες δίνει και πάιρνει. Όσο πιο αποκαλυπτικό το μαγιό τόσο το καλύτερο. Χρωματικά έχουμε έντονα ιλεκτρικ προς το τέλος της δεκαετίας 1980. Άνθρωποι που επηρέσαν έντονα ήταν φυσικά ο ινδαλματικός Arnold Schwarzenegger και η Farrah Fawcett μετά την επιτυχία της στους Άγγελους του Τσάρλι.

Powered by 1055Rock

Listen Live

Περισσότερες προτάσεις μόδας.

Bonus υλικό : Αστέρες της rock με μαγιό! Μπορείτε να βρείτε ποιοι είναι;

Πηγές :littlethings.com, rarehistoricalphotos.com, vintagedancer.com,vintag.es, edition.cnn.com, dustfactoryvintage.com,pinterest.com,feelnumb.com, fanpop.com