fish and spinach

Φιλέτο ψαριού με σπανάκι

Χρόνος παρασκευής: 30 λεπτά

Θερμιδική αξία : 420 kcal (για μερίδα τσιπούρας ή μπακαλιάρου 200gr)

Εμπνεύστηκα αυτό το πιάτο όταν για πρώτη φορά το δοκίμασα σε ένα από τα αγαπημένα μου εστιατόρια. Αποτελεί μια πρόσκληση για μένα να προσπαθώ να μαντεύω τα υλικά και τις τεχνοτροπίες που χρησιμοποιεί ο σεφ. Δοκίμασα λοιπόν φιλέτο ψαριού με σπανάκι και μυρωδικά και μου φάνηκε ένα πολύ ιδιαίτερο και νόστιμο πιάτο. Φυσικά δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με τη γαστρονομία, ούτε έχω το επίπεδο γνώσεων για να έχω μια πλήρη αντίληψη ενός φροντισμένου πιάτου. Σίγουρα όμως μπορώ να δοκιμάσω να το μαγειρέψω με τα μέσα που έχω.

Για το φιλέτο ψαριού

Το πιάτο λοιπόν αυτό αποτελείται από φιλέτο λευκού ψαριού (το έχω δοκιμάσει με τσιπούρα και με μπακαλιάρο) ελαφρώς αλατισμένο, ψημένο στο γκριλ με λίγο νεράκι για περίπου είκοσι λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος σχετίζεται εν μέρει και με το μέγεθος του φιλέτου καθώς και από τη συσκευή ψησίματος που θα χρησιμοποιηθεί. Σίγουρα δεν θα χρειαστεί πάνω από μισή ώρα στο φούρνο, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα αφυδατωθεί αρκετά. Αφού κλείσουμε τη φωτιά ρίχνουμε λίγη ρίγανη επάνω στο αχνιστό φιλέτο και αφήνουμε το φούρνο ανοιχτό.

Για το σπανάκι

Σε ένα ξύλο κοπής τώρα ετοιμάζουμε το σπανάκι, κόβοντάς το σε μικρές λωρίδες που μοιάζουν περισσότερο με ορθογώνια τμήματα. Καθώς το σπανάκι «μαζεύει» αρκετά όταν μαγειρεύεται, θα χρειαστεί να κόψετε αρκετό, περίπου 200-250 γραμμάρια για κάθε μερίδα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μεγάλο τηγάνι για το σοτάρισμα. Μαζί με το σπανάκι, ψιλοκόβουμε φρέσκο κρεμμυδάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι , αλάτι και χυμό από μισό λεμόνι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας τα υλικά για περίπου 5 λεπτά.

Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά προτιμώ την ελάχιστη επεξεργασία στο φαγητό. Προσπαθώ ,ειδικά για τα λαχανικά, να μη τα θερμαίνω πολύ ώστε να διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους στοιχεία. Αλλά υποθέτω είναι και θέμα αρεσκείας τους καθενός αυτό.

Για το σερβίρισμα

Για το στήσιμο του πιάτου τοποθετώ το μείγμα του σπανακιού σαν βάση στο πιάτο μου και το φιλέτο ψαριού ακριβώς από πάνω. Αν θέλω προσθέτω λίγο λεμόνι από πάνω και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή όρεξη!

Δείτε περισσότερες healthy συνταγές.